reede, 23. mai 2014

Eestimaa - marjad, taimed ja seened puhtast loodusest!







Pohl ehk palukas. 

Vaccinium vitis-idaea

Lingonberry e.  red whortleberry

Foto: Neeme Sihv.


Lõuna-Eesti metsad on teada-tuntud oma seenerikkuse poolest ja paar korda suve jooksul tuleb ette pea 20-kiloseid kukeseenesaake!
South Estonian forests are well-known for their richness of mushrooms and sometimes I return home with nearly 20 kilograms of chanterelles!
Foto ja tekst: Maarika Eelmäe.



Turul.

Jõhvikas - Oxycoccus - cranberry

 Pohl. -
Vaccinium vitis-idaea

Lingonberry e.  red whortleberry

Astelpaju - Hippophaë rhamnoides - sea-buckthorn




Põldmurakas ehk põldmari - Rubus caesius - blackberry.


Kogrits. Vajab kindlasti kupatamist.

Fotod: Neeme Sihv. 



Kiire "pätikas"
porgandriisikas+põdra hakkliha+parmesan.
Rohkem polegi vaja.


Foto ja tekst: Katleen Lukin




Rabamurakas e Kaarel - Rubus chamaemorus - cloudberry





Kui te vähegi mingit raba teate, minge murakale. Sel aastal on neid metsikult!. Ma olen küll vilunud murakaline, aga sellist murakauputust pole enne olnud. Pidin lausa oma riided ohverdama, et rohkem marju metsast välja tuua saaks. Me võtsime ju targu nii väiksed nõud kaasa. Vana hea sinine kilekas sai kahe tunniga murakaid täis. Praegu on Kesk-Eestis just õige aeg.

2013.



Pildid  kuuseriisikate uputusest Tamsalu lähedal metsas on aastast 2010.


Metsmaasikad on Hiiumaalt 2012

"Eestlase ja eesti kultuuri kestmise maagia on selles, et me parema käega ehitame Skype'i 
  ja geenivaramut ja pahema käega korjame mustikaid ja pohli. Siis me jääme ellu ja oleme elus ka 300 aasta pärast."
V.Mikita


 Foto ja tekst: Kaidi Hunt.






Kahel sügisel korraldati seenenäitus. Seeni
käisid metsast kogumas õpilased
 In the two consecutive falls a mushroom exhibition was made. The
mushrooms were collected by the students.




Jõhvikaid saab ka kevadel süüa.

Cranberries, that have melted out from snow are juicy and good tasting
People who travel in the marsh, eat cranberries with joy.

Fotod ja tekst: Marit Kivisild.



Jõhvikas.
Cranberrie.

Legendid pajatavad rabas elavatest sookollidest, kes mülkasse sattunud looma või inimese kiiresti enda riiki kisuvad. Jõhvikal käies võib petlikult kõva pinnas osutuda mudaseks sügavikuks ja seetõttu on jõhvikalkäik vahel ehk liigagi riskantne.
Aga marjad on head ja hapud- seisavad terve talve lihtsalt vee sisse panduna!
Purkides - harilik jõhvikas ehk kuremari  (Oxycoccus palustris)



Võiseen ehk kollariisikas.
Lactarius scrobiculatus

Seenelkäimine on paljude jaoks üks suur rõõm ja vaheldus. Looduses veedetud väärtuslikud hetked aitavad argiaskelduste keskelt taanduda ja annavad seletamatut energiat edaspidiseks.
Rikkalik  seeneaasta on hea põhjus metsa minekuks! 
Pildil on võiseen ehk kollariisikas (Lactarius scrobiculatus)

Fotod ja tekst: Ringa Kedelauk.


Puravikud - Leccinum - Bolete.

Suve alguse tähistamiseks sobib väga hästi äsja metsast korjatud puravikest kaste. 

Foto ja tekst: Kail Visla.





Pool on puhastatult laual, pool keeb potis moosiks,. Maal elav Eesti perenaine keedab suvel sadu liitreid keediseid, et süüa ise, pakkuda mehele ja lastele, lastelastele. Ilusasti riiulil reas kenad sildid peal




Mustikas - Vaccinium myrtillus - blueberry

Rabamurakas e Kaarel - Rubus chamaemorus - cloudberry

Juulis 2013 läksin Rootsist koju käima tulnud tütrega Järvamaal, Kolus, Täku rappa murakale, põikasime ka korraks mustika metsa. Saak kena.



Metsmaasikas - Fragaria vesca - wild strawberry

Häbelik ämbritäis metsmaasikaid juuli algul 2012 Raplamaal.



Kuuseriisikas - Lactarius deterrimus - 

Kena kuuseriisika perekond 2011. septembris Järvamaal Kolus Mõlguti talus. 100 meetrit välisuksest. Kõige suurem kübar sai ära lõigatud- ja mis alt avanes. ! Kusjuures ei olnud ühtegi ussi.



Kukeseen - Cantharellus cibarius - 

August 2013.10 minutit kahekesi korjamist ja 10 liitrine pesukauss kukeseeni ääreni täis.

Fotod ja tekst: Ülo Ormus.





Mürklid - 

Korjatud Tallinnast Lasnamäelt.


Hammasrattad pannil

Fotod Katleen Lukin.




Lehter-kukeseen - Cantharellus tubiformis - 

Foto: Triin Edovald! 




Imsi raba kaitsenühak rappa  murakaid pildumas. Ei tea, kuidas siis sellel aastal.



Fotod ja tekst: Epp Haabsaar.




Foto: Merle Võigas.



Muulukad

Foto: Lagle Pohlak.




Cloudberry.



Kogritsad

Foto: Epp Haabsaar.






Mustikas - Vaccinium myrtillus - blueberry

Fotod: Elisabet Koit.


Foto: Pille Reimo.




Pühapäeval käisime metsa. Imeilus päev oli. Korjasime seened, tegemi pikniku ja kuulasime kuidas tuul puudelatvades vihises ja linnud lendasid soojale maale.

в недiлю ходили з сімьею в ліс збирати гриби. Сонячний осіннй день - краса. Почали з пікніку, та поруч під ялинкою знайшли ось такого велетня...Слухали як вітер гуляе по лісу та співае нам. Птахи відлітаючи на південь курликали до зустрiчі...Розповiдали дiтям про лiс та лiсних духiв, спiвали, грались, незабутні осiннi часи в лісі, раджу всім. Їдіть до лісу.

Fotod ja tekst: Ruslan Trochynskyi.




Seenelkäik Kärrsläti küla ümbruse metsades. Kui paar päeva tagasi oli metsas lootusetu põuasuvejärgne tühjus, siis eile jäi korvidest napik, et koju tuua kõik need kase-, kivi- ja lambapuravikud, mis 3 kilomeetrisel ringil ette jäid. Kui soodne kliima jätkub, siis leidub kodumetsas ka harilikke kukeseeni, kollakaid kukeseeni, harikuid, kuuse- kolla ja kaseriisikaid ning muudki suupärast.




Foto ja tekst: Liisa Tomasberg.







Ja lõpuks läheb valmistamiseks! Nõrganärvilistel vesistamise vältimiseks palun mitte vaadata...

Seenehautis. Kõik kraam oma aiast või metsast ja peekon naabertalu laudast 
200g soolapeekonit - tükeldada, prae. 
Lisa kupatatud kaseriisikad, kuuseriisikad, 1 tükeldatud sibul. Prae kergelt läbi. 
Tükelda 1 suurem suvikõrvits, 1 paprika, lisa pannile ja hauta 5-10 min.
Tükelda 1 tomat ja kimp peterselli. Sega, hauta ja valmis ta ongi. Kuna tegemist soolapeekoniga, siis lisasin vaid veidi pipart. 
Mõnus lisand kuumale pastale või lihtsalt niisama söömiseks. Täna tuleb kiire päev, seetõttu tegin hommikul päevatoidu valmis.






Ja lisaks võib loodusest leida palju muud head!


Kibuvits ja pihlakat ka natuke.


Fotod: Inga Ilves. Tekst: Mina ja Inga Ilves.




Foto: Kadrimai Muutra.



August is a great time for pick mushrooms.  Love the smell of the forest after the rain ...
Foto ja tekst: Aurika Piibemann.


Lambatatik -  Suillus granulatus

Tihti juhtub nii, et seenele minekut plaanis ei olegi, aga satud külastama häid sõpru looduskaunis kohas. Ei ole sul kaasa ei korvi ega seenenuga ja mida siis loodus sulle pakub: seeni, seeni ja veelkord seeni Seekord oli tegemist siis lambatatikutega, mida mõnel pool rahvapäraselt ka lambaninadeks kutsutakse. Ühest jopest sai korv, noa leidsime ka ja läkski koriluseks. Seenesaak maabus lõpetuseks grillile topeltfooliumvanni soola ja oliivõliga maitsestatult. Kes sõid need kiitsid ja kõige kahtlustavam tüüp oli viimaks valmis ka küpsetusanuma üle lakkuma.

It happens sometimes that you dont have any plans to go hunting mushrooms but you suddenly visiting very good friends in fantastic place with beautiful scenery. No basket or knife with you and then what nature suprisingly offers: mushrooms, mushrooms and again mushrooms. This time where´re massivly mushrooms, sometimes in Estonia people also calls sheep noses, officially Suillus granulatus. We made from coat big basket, also found a knife and start to pick. Finally as we didnt have much tools with us we made tin-foil paper pan and cooked those strait a way on the grill in hot olive oil with little bit salt. Who tasted were charmed and person who doubted most was ready to lick the pan at the end.



Kukeseen.


Lehter-kukeseen.

Olen nende aastatega selgeks saanud, et metsa tuleb minna jalutamise ja pildi tegemise mõtetega, mitte saaki jahtima. Seekord valmistusin kuuseriisika saagiks, sest just seal teatud kohas nad kasvavad, aga ei lähe need asjad nii nagu sina plaanid, ikka loodus paneb asjad paika. Mida polnud, seda polnud. Mitte ühtegi kuuseriisikat. Natuke suurema kaarega ringe tehes sattus ette aga tõeline üllatus selles metsas. Uhke korvitäis kukeseeni, mida suurem osa maailmast kalliks delikatessiks peab ootas lihtsalt üles korjamist.

On first picture chanterelles (Cantharellus cibarius ) on frying pan with butter and second picture funnel chanterelles (Cantharellus tubiformis ) waiting their turn. And story goes: Through years I learned that never go to woods with picking thoughts. More like walking and making nature pictures. This time I had clear purpose: Woods I went were know as false saffron milkcaps (Lactarius deterrimus ) place. But again nature made corrects to my plans. Place was empty like here never been any mushrooms at all. Finally I made a bit large circles and was almost ready to leave when I got really big surprise of those woods. A big gorgeous basket chanterelles that most part of the world treasures as delicasy and here in some parts of Estonia are common mushrooms you can pick every day during the summertime.


Fotod ja tekst; Maret Lokotar.





Kivipuravik - Praadisin, marineerisin ja osa kõige ilusamaid sõin toorelt juustu,sidruni, õli ja maitseainetega.

Fotod: Kail ja Enrik Visla.


Augustilõpu seenesaak Ida-Saaremaal. Kärutäie korjamiseks kulus 25 lõbusat minutit. Kuigi pildil on üks käru, tõime sel päeval viis kärutäit...

Foto ja tekst: Heidi Hanso.





Fotod: Tiia Treimann-Differt.







SEENELKÄIK

Tänane pärastlõuna möödus Raplamaal seenemetsas. Seeni on! Korvike sai ca 3 tunniga ääreni. Kuuse- ja kaseriisikad, mõned võiseened, pilvikud, kivi- ning haavapuravikud. 

Viinapits (ühest täiest piisab - ei rohkem!) käib minul kindlalt kahe toidu juurde - äsja korjatud seened ja uhhaa. Niisama viina ei joo. Kunagi läksin ühe daamiga riidu kui väitsin, et parima maitsega viin on Novgorodi nisuviin. Viinal ei pidavatki olema mingit maitset ja viina joomine olevat üldse üks suur-suur patt ja pahe. Mina tarvitan küll viina maitse pärast.

Arvan veel seda, et kuuseriisikaid tänapäeval nö sisse teha on kõige arukam järgmiselt. Pestud ja nõrutatud riisikad panna potti, ei mingit vett sinna lisaks! Kuumutada kuni seentest eraldunud mahl podisema (keema) hakkab. Seejärel nõrutada (mahl kasutada toidutegemiseks), jahutada ja parajates portsudes sügavkülma. Ja kui talvel sealt ükskord võtta, sulatada ja lauale panna on sama äsjakorjatud kuuseriisika maitse. Kui aga panna seente kuumutamisel ka sinna hulka vett on asi kohe untsus, st kuuseriisikale omane maitse kannatab tugevalt. Minu arust on ka kuuseriisikate marineerimine üsna arulage tegevus. Milleks peaks selliste suurepäraste seente maitset tapma igasugu maitseainete lisamisega (äädikas, pipar, nelk, sibul, jne). Pealegi kulutab liigne mäkerdamine niigi defitsiidis olevat aega enam.

Seentega on elu mõnus


Fotod ja tekst: Meelis Allika.



Foto: Gerli Sulg







Täna oli selline tunne tütrega,et läheme metsa jalutama ja boonuseks oleksid seened.Peale tunnist jalutamist saimegi oma nöbininad korvi ja meeldiva metsalõhna ninna.Kodus nöpsikud kõik ükshaaval vee all puhtaks ja tulele.Samalajal peenralt porgandid,sibulad ,küüslauk-puhastada ja tükeldada ning potti,lisada vett ja samuti tulele.Juurde lisada maitseained sool,pipar,vürts,loorberilehed,suhkur,äädikas.Podisevad Vahepeal kurnan ära seenenöpsid ja jahutan veits külma veega.Peale seda kallan nöbininad marinaadi ja lasen neil mõne aja podiseda ennem kui purkidesse pistan.Ja nii nad mul valmis saidki ja enesetunne on lihtsalt ilusast ilmast super. Nämmi nämmi

Fotod ja tekst: Kaire Kuura.





Soomustorik. -  Polyporus squamosus

Noorelt pidavat olema hea söögiseen, nahk võetakse maha ja jalga ei kasutata. Pilt tehtud Haapsalus ja linnast seeni korjata ei soovitata. Kes aga mujalt leiab...

Aga ega sügisel vaid seened ole. Pohlad ( Vaccinium vitis-idaea) meeldivad paljudele. Neid saab ka turult.

Fotod ja tekst: Neeme Sihv


Kuuseriisikad.

Foto: Hermo Kuusk.


Talveks tallele koos päikesekiirtega!

Foto: Triin Jaani.


Mul oli kallis elukaaslane Valgevenes reisil ja mina muutkui nägin, kuidas inimesed FB-s piltte üles laadisid, kui palju seeni metsas on. Ma olen muide maailma suurim seenesõber vist.
Nägin isegi unes, et läksin seenele ja sain ainult 3 seent.. Poetasin unes isegi paar pisarat seepärast. 
Panin endale dressid ja kummikud autosse ja nii me siis päälinna suundusime. Tagasiteel tegin kiire riietevahetuse ja lippasin metsa :D Jee, olin nüü õnnelik. Terve mets lihtsalt kubiseb seentest. Minu vaieldamatuteks lemmikuteks on kuuseriisikad ja just neid see mets täis oligi. Ok, tegelt oli võiseeni ja kaseriisikaid ka ikka päris palju. Olen nii õnnelik!
1,5 tundi metsas ja meil oli 3 ämbrit seeni täis.
Koju jõudes panin võikad ja kasekad likku ja hakkasin kuusekatega tegelema. Sain kaks karpi sügavkülma jaoks praetud. Ja siis marineerisin 6 purki. Njämm.. :D
Puravikud praadisin ka ära aga need sõime kohe otsa ka. :D
Järgmisel päeval saatsin ühe lapse kooli ja viisin teise lasteaeda ning hakkasin ülejäänud seentega tegelema. Mõned tunnid askeldamist ja mul oli 3  purki soolaseeni ja 6 purki marineeritud kase ja võikaid.
Teisipäeval pidime jälle seenele minema.

Fotod ja tekst: Helery Pokk.


Lehter-kukeseen..

Pisemad on hea kuivatada. Laotad päevaks paberile laiali,see imab suurema niiskuse sisse ja siis kes kus kuivatab. mina panen vannitoa põrandaküttega põrandale ja järgmisel päeval on kuivad.hoian veel kuskil korvis mõnda aega kuivas kohas ja lõpuks keerukaanega purkidesse talvituma...mitu aastat hoiavad oma maitset niimoodi(kui enne otsa ei saa Hea hakkida toitudesse, tervelt nt. kõrvitsapüreesupi sisse jne.

Talveks saab neid sügavkülmutada, seened väiksemateks tükkideks ja pannil vesi välja aurutada, parajate portsudena sügavkülma ja nii lihtne ongi.

Mina oln kuivatanud ja hiljem tegin jahuks. Hea maitseaine. Muidugi marineerisin ja sügavkülmutasin ka

kübarast pooleks rebida suuremad, väiksemad tervelt pannile...aurutan pisut vee välja, siis lisan või ja pisut õli ja praen krõbedaks.....nii head


Paneeritud kuuseriisikad.

Foto Kersti Kaiv Tekstid FB kommentaaridest.



Murumuna.


Murakas.



Sirmik.


Pihlakas.

Foto: Kunnar Liira



Lehter kukeseene pizza ehk lahtine pirukas.


Sügavkülma katsetused,keset talve karpi avades , meenub suvi!






Fotod ja tekst: Kersti Kaiv.




25 kg riisikaid ja 3 kilo kukeseeni.

Foto ja tekst: Helgi Jõgar


Maksak  e. rusuk.

Lõunaks oli mul haruldane seen maksak e. rusuk.
Kasvab tammedel, tekitades puidus mädanikku, kuid tislerid hindavad v.kõrgelt sellist mustrilist puitu.
Leidsin kokku 6 seent,
Kõige noorema tõin koju ja praadisin.
For dinner I had rare mushroom Fistulina hepatica.


Näeb välja nagu sealiha
Look's like bakon





Lõhnas nagu praetud peekon ja maitses nagu marinaadis sealiha, veidi hapukas.
Suus oli nagu praetud tatikas, sültjas, kuid hamba all krõmpsus.
The mushroom smelled and tasted like a bacon.


Fotod ja tekst: Lagle Pohlak.


Me tulime niisama jalutama aga autost väljudes sai ämber kohe täis.

Foto ja tekst: Kristiina Prees.




Foto: Veiko Kastanje


Käidud sai ühel imeilusal septembri päeval Tartumaal ja kojusaamine muutus keeruliseks kuna üks lastest sattus kuuseriisika kolooniate peale, mistõttu ta lihtsalt ei laekunud auto juurde.Mis muud kui autole hääled sisse ja uude metsa-sealt võis kaseriisikaid vikatiga niita.Lõpuks ilmus siis kadunud tütar oma seenekoormaga välja,mille peale teised tembeldasid ta trühvliseaks, keda lihtsalt metsa lasta ei saa...

One of the beautiful day get walked in the woods in Tartu county and going home became very complicated because one of the children got into a delicious lactarius colonies so she just never came back to the car.
So then get started the car to work and going to new birch forest where was so much woolly milk caps that they could to mow with the scythe. Finally, also appeared the missing daughter too with of a load mushrooms after which others stamped her like a pig who are wallowing in a mushroom mud along in the woods, and who just cannot let the forest.




5 kilo soolatud kaseriisikaid.




Ahjusoe kuuseriisika kulebjaka ehk lihtsalt seenepirukas minu aru saamist mööda.


Meenutus sellest,kui meil kitsemampli vaimustus peale tuli-muu on juba boonuseks...


Õigel pidulaual ei puudu ka seened-imeilusaid jõule teile kõigile!




Koorene kukeseene pasta sinihallitusjuustuga



haavapuravikud


 must pangetäis lambatatikuid,käes harilik kivipuravik,rohelises enamasti kasepuravikud.


 Isa,ema ja laps ka.



 Seenekotletid kõige hea ja paremaga.

Pildid ja tekst: Mai Haidak.





Fotod: Anneli Pukki





Võis praetud kivipuravikuviilud praesaial....kiire ja lihtne amps, kui näljasena suure seenekorviga metsast jõuad


Kuuseriisikad ja puravikud võis praetult ja hapukoorega....lihtne ja maitsev suvine taldrikutäis.

Fotod ja tekst: Õilme Raja.


Foto ja tekst: Inez Andresen.



Foto: Reet Pehka.


Mehemeel pole meil kadunud veel - sellise pealkirja lisasin nendele piltidele



Minu vapper 3.5a vanune seeneline- kollane pang oli tema jagu- korjas ja tassis ise.





Alumine pilt on tehtud 2013a sügisel Loksa lähistel mustikal- noorhärra oli siis ca 2,5 a. 

Keskmine pilt ca aasta hiljem samuti Loksa lähistel metsas- egas siis maitsvaid marju 

saanud söömata jätta seenekorjamise vahepeal




Ülemine pilt tehtud 2012a sept lõpus Aaspere rabas jõhvikal olles.

Alumised 2014a jäädvustused. Marjad korjas vapralt ise Tillu rabast.


Foto ja tekst: Elen Uustal.








Fotod: Triinu Taul.



Juniperus communis communis.

Kadakamarju (botaanilises mõttes käbisid) kasutatakse vürtsina. Tüüpiliselt lisatakse neid metsloomade ning rasvasest sea- ja lambalihast toidu tegemisel, samuti tumedates lihakastetes. Lihale ja kalale võib küpsetamise ajaks lisada peale kadakamarjade ka kadakaokkaid. Ta parandab ka kapsa ja peedi maitset. Vürtsina kasutatakse neid ka piparkookidekommide ja morsi tegemisel.

Its astringent blue-black seed cones, commonly known as "juniper berries", are too bitter to eat raw and are usually sold dried and used to flavour meatssauces, and stuffings. They are generally crushed before use to release their flavour. Since juniper berries have a strong taste, they should be used sparingly. They are generally used to enhance meat with a strong flavour, such as game, including game birds, or tongue.
The cones are used to flavour certain beers and gin (the word "gin" derives from an Old French word meaning "juniper").[15] In Finland, juniper is used as a key ingredient in making sahti, a traditional Finnish ale. Also the Slovak alcoholic beverage Borovička and Dutch Genever are flavoured with juniper berry or its extract.
DioscoridesDe materia medica also lists juniper berries, when crushed and put on the penis or vagina before intercourse, as a contraceptive.[16]
Juniper is used in the traditional farmhouse ales of Norway,[17] Sweden,[18] Finland,[19] Estonia, and Latvia. In Norway, the beer is brewed with juniper infusion instead of water, while in the other countries the juniper twigs are mainly used in the mash, as filters to prevent the crushed malts from clogging the outlet of the mashing tun.
(Vikipeedia)

Foto: Kersti Aasmets.



Kuuseriisikas.

Foto: Lea Pukspuu




Männiriisika möll!

Foto: Olivia Elise Luggenberg


Veel kogritsapirukaid. Pärmi-lehttaigen, täidiseks kogritsad, suitsuvorst, sibul, muna.


Tänane saak, liud-, hiid- ja kevadkogritsad. 28.04.2015 Võrumaa, Soolätte. Kavatsen need kõik ära süüa smile emoticonLiudkogritsat pole varem nii palju näinud, et tasuks üles võtta, seega esimene katsetus.

Fotod ja tekst: Marje Mürk.




Kogritsapitsa.

Foto: Kristi Neare.



Kuhikmürklid.
Foto: Mari Värva Kogerma



Ümarmürklid.

Foto: Liisa Gussarova.



Veikoga (Kastanje) mükoloogide kevadlaagris Saaremaal. Krabasime seltskonna seened kokku...

Seeni oli sealkandis üsna palju ja liike rohkesti. Aga muidugi ei saanud igast metsast, kus seeni võiks olla, oodatud seeni. Korvis on kurrelid, ümarmürklid ja kuhikmürklid. Oli ka kogritsaid (hakkasid vanaks saama) ja sõrmkübarseent (ja igasugu "vähemolulist"). Seeni oli eelkõige külade vahel ja metsaservades-niiduservades.

Pilt ja tekst Tõnu Ploompuu.

Tõestuseks, et ka seeneteadlased hindavad seeni! Ikka hea toiduna. Selleks sobib see pilt imehästi!


Foto: Karin Peterson.


Võilillesiirup.

Mul oli umbes2,5-3 liitrit õielehti (rohelise nupu küljest tirid ära) 1l vett, 4 kooreta sidruniviilu, keedad läbi umbes 15 min ja jätad järgmise päevani seisma, siia-sinna 24 tundi. Siis kurnad sodi ära (mina pressisin peovahel kuivaks, lõpu kurnasin) lisad 1kg suhkrut ja keedad 2 tundi tasasel tulel.


Fotod ja tekst: Marika Vähi.




Köharohu siirupiks tuleks aga kuusevõrsed kihiti suhkruga purki laduda, kõvasti kokku suruda ja paariks nädalaks siis see purgitäis rahule jätta. Suhkru toimel eraldub võrsetest vedelik ning hiljem saab selle välja kurnata. Lastele köharohi ilma igasuguse keemiata ka kohe käepärast.
Külmas säilib vedelik kaua.

Foto ja tekst: Kaili Vender





Foto: Hugo Berg



Foto: Evelin Vares



Foto: Viktoria Kossenko.



Minu soe kukeseene salat. Seened korjatud Seljametsast

Foto ja tekst: Karin Peterson





Algus ja lõpp.

Fotod ja tekst: Age.




 Me ise ka olime "pisut"ehmunud kohati olid seened nii suured ... mõtlesime äkki eelmise aasta omad kuid oli vist lihtsalt hea kasvukoht...
  • Mitmekesi korjasite,et sellise kuhja ära tõite,üksi võttab ikka aega et selline laar metsast kokku ajada.Aga tublid kust kandist?

  • Põlvamaalt... elukaaslasega kahekesi ja umbes 2-3h
    Pilt: Teele Varusk. tekst: FB-st.


 Koorene kukeseene pasta sinihallitusjuustuga.

Foto ja tekst: Mai Haidak




 Juustune kukeseene võie tilliga.

Seened hakkida peeneks,valada kuumale pannile,kuumutada vesi välja ja lisada soola ning pipart ja sulajuust.Segada,kuni juust vedelam,siis hakkida natuke tilli ka ning tõsta jahtuma.Toasoe võie võib seejärel suunduda karpi ning jahtunult külmikusse oma aega ootama-sobib nii leivale kui röstsaiale.

Soe kukeseene salat kõiksugu lisanditega.


 Saunaõhtu lõpetuseks soojad ahjusaiad kukeseente,sibula,küüslaugu,marineeritud kurgi ja riivitud juustuga.


 Pannisoojad sirmikušnitslid...


 Kaua tehtud kaunikene-ja valmis ta sai,seene-kruubi supp.


 Pannil podiseb puraviku orsoto.
   Fotod ja tekst: Mai Haidak 



Sügavkülma varude kallal- sai eile tehtud klassikalist seenesalatit, küll oli hea vaheldus

Foto ja tekst: Kersti Kaiv 




Kogritsa-koorekaste pisikese köögiviljalisandiga. 

Pannipõhjale läksid suitsupõsk ja sibul, kui sibul klaasjas, siis juurde hoolikalt kupatatud kogritsad ja vabalt valitud külmutatud juurviljasegu (seekord siin Maahärra "Suvine supisegu"), peale isukalt vahukoort. Maitsestasin meresoola ja ürtidega (vorstirohi, tüümian, basiilik, till). Juurviljasegudest olen kasutanud ka "Porgand-hernes-mais", saab ka hää. 



 Pannil podiseb puraviku orsoto.


 Lahtine kogritsapirukas. Põhjaks pärmi-lehttaigen, peal kogritsa-sibula-suitsuvorsti segu ja juust.

 Fotod ja tekst: Marje Mürk




 Siin siis minu marinaad.1liiter vett,2spl sool,5spl suhkrut,2spl äädikat,sibulat, porgandit,5terapipart,10 koriandri seemet,2 nelki (supilusikas on dessertlusika mõõtu ). Loorberit ,vürtsi lisan tugevat kupatamist vajavate seente marineerimiseks. Kasutan keskmise jämedusega soola.


 Siin siis minu marinaad.1liiter vett,2spl sool,5spl suhkrut,2spl äädikat,sibulat, porgandit,5terapipart,10 koriandri seemet,2 nelki (supilusikas on dessertlusika mõõtu ). Loorberit ,vürtsi lisan tugevat kupatamist vajavate seente marineerimiseks. Kasutan keskmise jämedusega soola.


 2015 a. Marineerisin enamus seeni ,samuti hoidistasin soolvees. Sügavkülma said praetud puravikud,kollakas kukeseen.


 Fotod ja tekst: Malle Kull.




marineeritud puravikud,kuuseriisikad ja lõbusad seened

Fotod ja tekst: Marianne Truu




 Viimased kuivatatud lehtrikad eelmisest hooajast läksid pirukasse. Kui sügisel mets taas helde on, siis lehtrikaid hoidistan edaspidi vaid kuivatatult.

Foto ja tekst: Kairi Niinepuu-Mark 



 Tänane suvepäev on andnud kõik, mida ühelt suvelt soovin. Tänulikkus. Elamine hetkes.

Foto ja tekst: Raili Friedemann.



Foto: Malle Kull




Mõni aasta on õnneaasta ka sarapuu pähklite austajatele!

Aitäh fotode autorile! 



Foto: Andres Luik 



 Liigirikas seene-pelmeenipitsa. Erinevad puravikud, lehterkukeseened, timpnarmikud, kuuseriisikad, kitsemamplid, pihkased liimikud, murumunad.

Foto ja tekst: Marje Mürk.



Kuldse südamega pikkpoisile ja pastale annavad parima maitse ja erilise väärtuse praetud riisikad.

Foto: Marianne Truu



Marineeritud sirmikud.



Foto: Viktoria Kossenko.


 Rukkinööbid seenesalatiga


 Muffinid puravike, suitsuvorsti ja juustuga.

 Fotod ja tekst: Rita Veldi.

Jätk on SIIN:


4 kommentaari:

  1. Väga tore leht, aga kui on söögid, hoidised jne., siis oleks tänulik, kui oleks ka retseptid juures, sest usun, et paljudki prooviks midagi teha uutmoodi.
    Tervitades
    Epp

    VastaKustuta
  2. Tänud! Eks püüan midagi "urgitseda" ja pean märkust silmas.

    VastaKustuta
  3. Tänud - Vaido Lillemaa - mul nii ilusat pilti pole, aga see aasta panime hulgi kuuse- ja porgandriisikaid värskelt karpidega sügavkülma... ilusamad läksid purki, aga neid lõigutud seentega karpe tuli ka omajagu, mida ei viitsinud purki panna :-) ... parasjagu võid pannil kuumaks ja siis seened kohe külmikust sinna juurde, sibulat ja natuke soola-suhkrut ka maitse järgi... nagu päris värsked:-) ... meil muidu poisid seeni ei söönud, aga nüüd mõni leidis, et täitsa söödav kraam, nii et esialgsest plaanist poole karbi jagu korraga teha pole siiani midagi välja tulnud... õhtuks on enamasti pann puhas...

    VastaKustuta
  4. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta